Borza József Borza József Borza József Borza József
Oyama Karate Kyokushin Hungary

Szabó Dojo - Mezőkövesd

Elérhetőségeink:

 

 

 

Szabó Lászó

3. dan

+36 30 432 4752

szabo.laszlo1213@gmail.com

   

 

 

Halmai Zsolt

3. dan

+36 30 555 0506

halmaizsolt0@gmail.com

Edzések:

 

Mezőkövesd

 

Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola

3400 Mezőkövesd, Mátyás király út 146.

  • Szerda: 17:30 - 19:00
  • Péntek: 18:00 - 19:30

 

 

Egyesületünk

Mezőkövesden a Kyokushin karate 1982-ben indult útjára, melynek a helyi művelődési központ adott akkoriban helyet, és még jó pár esztendeig itt is folytatódott a főleg általános és középiskolásokból álló korosztály képzése.

Az edzéseket az egri dojoból Mezőkövesdre átjáró Lakatos Zoltán, Molnár József és Magyari Zsolt tartották. 1986-tól, Lakatos Zoltán távozását követően, mivel az egri klub vezetésének terhe Molnár Józsefre és Magyari Zsoltra hárult, nem tudták vállalni tovább ezt a feladatot. Ekkor Szabó László vette át a klub vezetését.

A nagy érdeklődésre és az emiatt kialakuló helyhiányra való tekintettel szükségessé vált külön választani a gyermek és a felnőtt csoportot. A gyermek csoport vezetését először Sipos Péter, majd a későbbiekben Fehér Tibor koordinálta. Az egri dojoval való kapcsolat azonban nem szakadt meg.

A klub magasabb övfokozattal bíró tagjai rendszeresen bejártak Egerbe havonta 2-3 alkalommal, hogy részt vegyenek az ottani edzéseken. Ezeket a látogatásokat nyilván a barátság ápolásán túl, a szakmai fejlődés is motiválta. Különösen shihan Borza József Egerbe való költözését követően váltak ezek az események egyre gyakoribbá. Köszönhető ez nyilván annak, hogy egy olyan (akkor még) sempaitól tanulni, aki a magyar kyokushin egyik fellegvárában Szolnokon sajátította el a karate minden technikáját, még is csak inspirálóbb volt mindenki számára, mint bármi más. Ezt a kapcsolatot és szokást mind a mai napig ápoljuk az egri dojoval és a Shihannal.

1992-ben a klub átköltözött a Mező Ferenc általános iskola tornatermébe és itt mint az iskola diáksportkörének egyik szakosztálya folytatta tovább tevékenységét.

Az évek során, mint a legtöbb klubot minket is elért a karate népszerűségvesztésének következménye a létszámcsökkenés. Hogy ez minek tudható be? Talán a kyokushin kemény követelmény rendszerének köszönhető? Vagy a társadalom elkényelmesedésének? Vagy a lépten nyomon feltűnő, megalakuló kevésbé fárasztó divatos sporttevékenységeknek? Vagy mindezek együttes hatásának? Tény, hogy eleinte 10-20 éven keresztül nem nagyon kellett hirdetésekkel és plakátokkal foglalkoznunk. Mindezek nélkül is volt utánpótlás bőven. Most már tudjuk, hogy a plakátolás és újsághírdetések kora lejárt és váltanunk kell.

A COVID járvány okozta bezárás után viszont soha nem látott érdeklődésnek lehettünk tanúi. Jelenleg a Mezőkövesdi Szent László Gimnázium ad otthont a heti kétszer másfél órás edzésnek.

A dojo elsődleges célja, hogy olyan gyermekek, fiatalok és felnőttek testi és lelki fejlődésének legyen segítője a kyokushin gyakorlásában rejlő értékek segítségével, akik nyitottak ezen mozgás és életforma iránt.

Mivel a város „adottságai” közt nem szerepel több féle továbbtanulási lehetőség, és ennek következménye a már középiskolai életszakaszban történő elvándorlás, így sajnos a versenyzés és az arra való felkészülés, mint olyan, nem a leg meghatározóbb karatékáink számára.

Ezért az övvizsgákra való felkészüléssel tudunk némi motivációt vinni az edzések értelmébe számukra, mind addig, míg saját maguktól ki nem alakul bennük a kemény fizikai tréningre való hajlam és annak elfogadása, hogy igen is mérettesse meg magát övvizsgákon mindenki, aki rendszeresen tréningezik, hogy tisztában legyen saját testi és lelki erejével.

Így emelkedett ki a többiek közül Halmai Zsolt 3. DAN-os sensei is aki jelenleg is oroszlánrészt vállal az edzői és a dojoval kapcsolatos egyéb teendőkből.

 

 

Frissítve: 2023.02.09

Szabó Lászó