Borza József Borza József Borza József Borza József
Oyama Karate Kyokushin Hungary

Kyokushin Karate

Dojo Kun


• Fogadjuk! Rendületlenül edzeni fogjuk testünket és lelkünket.
• Fogadjuk! A BUDO igaz útját követjük, így fejlesztjük képességeinket.
• Fogadjuk! Szilárdan törekedni fogunk önmagunk legyőzésére.
• Fogadjuk! Megtartjuk az udvariasság szabályait, tiszteljük elöljáróinkat és a rangban feljebb lévőket. Tartózkodunk az erőszaktól.
• Fogadjuk! Követjük az emberiesség tanítását, soha nem feledjük az alázatosság igaz erényét.
• Fogadjuk! Tiszteljük a bölcsességet és az erőt, nem keresünk más vágyakat.
• Fogadjuk! Egész életünkben a karate fegyelmével járjuk a Kyokushin útját.


 

Dojo etikett


Kyokushin Karate viselkedési szabályai

MIÉRT VAN DOJO ETIKETT?

A Kyokushin Karate egy klasszikus harci művészet. Az egymás közötti kapcsolatokat a Dojoban a hagyományos japán karate tradíciók szabályozzák. Ezek a viselkedési normák hosszú idő alatt alakultak ki és jól beváltak. A modern nyugati társadalmakban ezek a normák nem szokásosak, tehát külön meg kell tanulnod őket, ha a Kyokushin útját akarod járni. Vannak, akik könnyen elfogadják a viselkedés szabályait, mások nehezen.

Az etikett betartása Dojonként lehet enyhébb vagy szigorúbb. A szabályokat nem minden edző tartja és tartatja be szó szerint, de attól még léteznek és hozzátartoznak a Kyokushin Karatéhoz. Ha más klubban, más Dojoban edzel, tartsd be a Dojo etikettet, míg meg nem ismered a helyi eltéréseket. Nyugodt lehetsz, mert ezek nemzetközi szabályok, amelyek minden Kyokushin Dojora érvényesek.


MIELŐTT A DOJOBA LÉPSZ

A gyakorló ruhád (karategi) mindig legyen rendes és tiszta. Ha elszakad meg kell varrnod vagy foltoznod. Egy javított, foltozott karategit hordani nem szégyen, de egy szakadtat vagy piszkosat viselni igen. A nők, lányok egyszínű fehér pólót hordhatnak a karategi alatt, a férfiak semmit! Nem viselhetsz semmilyen ékszert, karórát edzés alatt!

A Dojoban mezítláb folyik az edzés, - a szabály alól kivételt az edző tehet, - ezért a cipőt, papucsot szépen rendben, sorban helyezd el, a Dojo bejárata mellett, ha lehet kívül!


A DOJOBAN

 • Amikor belépsz a Dojoba, vagy elhagyod azt, állj meg az ajtóban befelé fordulva, hajolj meg és mondj hangos OSU!-t. Ez jelképezi a Dojo és a bent levők iránti megbecsülésedet.
 • Ha beléptél a Dojoba és még nem kezdődött el az edzés, sorban menj oda a magasabb övfokozatúakhoz, meghajlással és OSU!-val köszöntsd őket! Kezdd a legmagasabb övfokozatúval!
 • Ha már bent vagy a Dojoban és nálad magasabb fokozatú lép be várj, amíg ő maga végez a köszöntésekkel, azután menj oda hozzá és köszöntsd!
 • Ha magasabb fokozatú kezet nyújt neked, két kézzel viszonozd - ez a tisztelet jele. A kezeid tartsd egyformán, ne a csuklóját, vagy az alkarját fogd meg a balkezeddel, mert az tiszteletlenség.
 • Ha feketeöves, vagy az edző lép a Dojoba, a rangidős (legmagasabb övfokozatú) karateka vezényeljen FUDO DACHI!-t és SEMPAI / SENSEI / SHIHAN NI REI!-t, a válasz: OSU!
 • A küzdelmet ne gyakorold, ha az edző nincs jelen.
 • A DOJO rendes, tiszta és biztonságos állapotának fenntartásáért mindenki felelős.
 • Tilos a Dojoban enni, inni, rágógumizni és dohányozni.

AZ EDZÉS KEZDETE

Az edzés kezdetére a rangidős karateka álljon az első sor jobb szélére, és rangsor szerint sorakoztassa a csapatot. Igazodj jobbra és előre. Amikor az edző szemben feláll a csapattal, a rangidős vezényeljen FUDO DACHI-t, majd üdvözlést: SEMPAI / SENSEI / SHIHAN NI REI!-t és OTAGAI NI REI!-t. Mindkettőre válaszolj meghajlással és hangos OSU!-val. Ezzel az edzés elkezdődik.


AZ EDZÉS

 • Ha késve érkezel az edzésre, belépés és köszönés után térdelj le az ajtó mellé, a fal felé nézve SEIZA-ba. Ha az edző szólít, állj fel, fordulj felé, hajolj meg és mondj OSU!-t. Utána gyorsan állj be a sorba! Ilyenkor már ne kezdj el a társaidnak köszöngetni, beszélgetni!
 • PRÓBÁLJ NEM ELKÉSNI!
 • Mindig gyorsan hajtsd végre az utasításokat!
 • Ne lépj ki a sorból anélkül, hogy arra engedélyt kérnél az edzés vezetőjétől. Ha el kell menned, ne mászkálj a csapat és az edző közötti téren, lépj a sorod mögé, menj ki a sor mentén oldalra, és ott távozz.
 • Mindig a megfelelő megszólítást alkalmazd az edzésvezető felé (SEMPAI, SENSEI, SHIHAN) a Dojoban. Ha hozzád szól, mindig nyugtázd hangos OSU!-val.
 • Ha valamit mondani akarsz az edzőnek, várd meg az alkalmas pillanatot, pl. két gyakorlat között, Yasume alatt, magyarázat idején, kérdésre,.. és hangos OSU!-val jelezd a szándékodat. Ha az edző megkérdezi, mit akarsz, akkor közöld vele.
 • Ha bármit adsz a feljebbvalódnak mindig két kézzel nyújtsd át. Ez a tisztelet jele.
 • Az edzésed komoly dolog. Ne nevetgélj, ne vihogj, ne beszélj, és ne szakítsd meg a gyakorlatot.
 • Mindig FUDO DACHI-ban várd a következő utasítást, hallgasd a magyarázatokat. Soha ne álldogálj csípőre tett kézzel.
 • Az edzésvezető minden utasításának kérdezés nélkül engedelmeskedned kell a Dojoban. Nem fog olyasmit kérni, amit ő maga ne próbált volna ki. Ha nem tudod helyesen végrehajtani, akkor próbáld a legjobb tudásod szerint megtenni. NE ADD FEL!
 • A páros gyakorlatok megkezdése előtt a partnered felé hajolj meg és mondj O NAGAI SHIMASU!-t. Amikor elválsz a partnertől, köszönd meg neki a közös munkát, mondj ARIGATO GOSAI MASHITA!-t.
 • A szünetek alatt ne ülj le, ne támaszkodj, ne feküdj le! Csinálj valami hasznosat, ne vesztegesd el az edzésidődet!

AZ EDZÉS BEFEJEZÉSE

Az edzés végén az edző felsorakoztatja a csapatot és megáll velük szemben. A rangidős, aki az első sor jobbszélén áll, vezényeljen: SHINZEN NI REI!-t, válasz OSU!, az edzésvezetőnek megköszönjük az edzést- vezényszavak: SEMPAI / SENSEI / SHIHAN NI DOMO ARIGATO GOSAI MASHITA! - válasz: ARIGATO GOSAI MASHITA!, a társainknak is köszönetet mondunk - vezényszavak: OTAGAI NI DOMO ARIGATO GASAI MASHITA! válasz: ARIGATO GOSAI MASHITA!. Az edző általában a KEGOAARI! Vezényszóval jelzi, hogy vége az edzésnek.

Mielőtt kilépsz a sorból, illik megköszönnöd a társaidnak az edzést, mondj nekik ARIGATO GOSAI MASHITA!-t jobbra, előre, hátra és balra is.

Mielőtt kilépsz a Dojoból, ne felejts el megállni az ajtóban befelé fordulva, hajolj meg és mondj OSU!-t.


NE FELEDD!

A Dojo etikett ugyanúgy része a Kyokushin Karaténak, mint az ütések, rúgások stb. Ha nem tanulod meg, és nem tartod be, akkor nem Kyokushint csinálsz.
Senki sem kényszerít téged, hogy Kyokushin útját járd, járhatod a saját utadat, ha azt jobbnak tartod.
Ellenben, ha edzéseken veszel részt, a Dojo közösségéhez tartozol, azt önként vállalod, tehát be kell tartanod az udvariasság szabályait, tisztelned kell a rangban feljebb levőket, de nem csak őket, hanem minden társadat.

A tisztelet kijár a rangban feljebb lévőknek, tehát kijár neked is a nálad alacsonyabb övfokozatúaktól - EBBEN A SORRENDBEN! Gondolkozz el ezen!