Borza József Borza József Borza József Borza József
Oyama Karate Kyokushin Hungary

Borza Dojo Eger

Manapság sokféle küzdősport vagy harcművészet közül lehet választani, s aki nem járatos ezen a téren könnyen zavarba is jöhet: "Mi a különbség köztük? Melyik a nekem való? Hová írassam a gyermekem?"


Megpróbáljuk összefoglalni, miért érdemes a kyokushinra tenni a voksot:


A kyokushin karate az ún. budo, azaz tradicionális harcművészetek közé tartozik, ami röviden annyit tesz, hogy gyakorlása során nem kizárólag a modern értelemben vett versenyzést helyezzük középpontba, hanem a hagyományos edzésmintát követjük, természetesen a megfelelő filozófiai háttér megismertetésével. Gyakoroljuk a karate technikákat, a formagyakorlatokat és felkészülünk a karate csúcsára, a küzdelemre. A mozgásformák összetettek, melyek nem csak a testi erőt növelik, de a szellemi állóképességet és a koncentrációt is erősítik. Tanítványaink az edzőtermen kívül is jobban tűrik a stresszt, könnyebben alkalmazkodnak a mai világ kihívásaihoz.

A kyokushin bár egyéni sport, hatalmas közösségteremtő tér is egyben. A közös felkészülés a vizsgákra, az edzőtáborokon való részvétel eggyé kovácsolja a csapatot. Az edzések során segítjük egymást, odafigyelünk a kezdőkre, a fiatalabbakra, csakúgy, mint az idősebbekre.

Az edzések szigorú rend szerint zajlanak, melyről az „Etikett" menüpontban olvashatnak. A kyokushin karate full-kontakt karate, azaz versenyek során a technikák teljes erővel, védőfelszerelés nélkül bevihetők. Nyilvánvaló, hogy a tréningek során mi is használunk védőeszközöket: lábszárvédőt, illetve a nők mellvédőt. Igény szerint, illetve sérülés esetén egyéb védőfelszerelés (pl. kézvédő) is használható. A gyerekek a versenyeken teljes védőfelszerelésben küzdenek.


A kyokushin karate gyakorlása nagy kitartást igényel, ugyanakkor semmi máshoz nem hasonlítható jó érzéssel tölt el. Érdemes megtapasztalni, hogy mennyire kitolhatóak saját - többnyire képzelt - korlátaink.


A kyokushin karate minden korosztályé, így felnőtt korban is bátran elkezdhető. Mindkét nem számára hasznos.
A gyermek csoport (5-14 éves korig) edzője Eperjesi István, 3. danos mester (sensei). Edzés kedden és pénteken van. Kedden a Dobó István Gimnázium nagy tornatermében 18.30-19.30 között, pénteken pedig szintén a Dobóban, de a kis tornateremben 17.30-18.30 óráig. 


A felnőtteket, illetve a középiskolásokat a Szilágyi Erzsébet Gimnázium tornatermébe várjuk hétfőn, szerdán és pénteken 18.00-19.30 óráig, ahol Borza József tanít, több mint 30 év tapasztalattal a háta mögött. 

Összefoglalva tehát, a kyokushin annak való, aki egy hagyományos, sokrétű és igen erős küzdősporttal szeretne megismerkedni, melyet akár egy életen át gyakorolhat.