Borza József Borza József Borza József Borza József
Oyama Karate Kyokushin Hungary

Elismerő oklevelet kapott Borza József

2018-08-17 00:00:00

Kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként elismerő oklevelet adományozott Borza Józsefnek Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője, miniszterelnöki megbízott.

Ebből az alkalomból a Shihan Borza Józseffel készített interjút a heol.hu:

 

Borza az otthon melegét érzi a díjban
Bódi Csaba

Szerelem, hobbi, sport, ez határozza meg a család életét.A megbecsülés fontosságát emelte ki a karatesport évtizedek óta meghatározó hazai személyiségnek számító Borza József hat danos mester, amikor legújabb elismerése kapcsán találkozóra hívtuk.

– Karate vagy lovaglás?
– Nincs vagy! – szögezte le az egri szaktekintély. – Ez a kettő számomra együtt létezik, mondhatni nagy szerelemként, elválaszthatatlanul egymástól. Közös vonás bőven akad, mi több, bátran kijelenthető, hogy a karate és a lovaglás is életforma. Megférnek egymás mellett, sőt teljes mértékben ki is töltik a mindennapjaimat.

– Egy-egy ünnepi alkalom azonban kiemelkedik a megszokott rendből, mint arra akadt példa a közelmúltban. Átvehette Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselőjének oklevelét. Meglepte az elismerés?
– Díjból kaptam már jó néhányat életem során, ez a legutóbbi viszont azért különleges számomra, mert egyfelől a legújabb, másrészről pedig – és ez a fontosabb – azért értékesebb, mert azt mutatja, hogy ott becsülnek meg, ahol élek és dolgozok. Az otthon melegét érzem benne, és jelenti azt a többletet, ami a korábbi kitüntetések elé helyezi az elismerést. Meglepettem fogadtam, de nagyon örültem.

– A karate mind a mai napig megadja azt az örömet, amit negyven éve?
– A folyamatosan és egészen gyorsan alakuló, változó világban sikerült megőriznünk azokat az alapértékeket, amelyeket a karate jelent. Ez pedig önmagában okot ad az örömre, mert erre tettem fel a életemet, amelyet így utólag visszagondolva sem változtatnék meg. A megkezdett úton haladtam és haladok tovább, tudván, hogy jó ügyet szolgálok, és ebben az közegben nagyon jól érzem magam. Szeretem a karatét, jók a tanítványok, akik közül többen már fekete övesek, és persze mindig ott vannak a fiatalok, akik a jövőt jelentik.

– Ezen a téren hogy állnak? A karate népszerűségére milyen hatást gyakoroltak a nemrég megjelent sportágak?

– Kezdem a pozitívumokkal: a hazai 470 egyesületben a versenyengedéllyel rendelkezők száma meghaladja az ötezret, amivel a labdarúgás, a kosárlabda és a kézilabda után mi következünk, egyéni sportágként első helyen a sorban. A szülők egy része azért hozza a gyerekét hozzánk, mert tudja, hogy mi „nemcsak” sportolót faragunk a fiatalból, hanem olyan létforma kialakítása felé irányítjuk, ami meghatározza a további sorsát. Kitartás, fegyelem, alázat, felelősségtudat – hogy csak a legfontosabbak említsem azon alapértékek közül, amelyek mentén műveljük a karatét. De említhetem az önvédelmet is, hiszen ennek fontossága is egyre inkább előtérbe kerül, vagy mondhatni visszatér, mint fontos szempont, ha a sportágválasztást nézzük.

– Mi a negatívum?
– Az elszívó erő meglehetősen nagy. Sokkal több sportág közül lehet választani, mint mondjuk harminc vagy negyven éve. Sok az új, divatosnak mondott mozgásforma, amelyek elviszik más irányba a gyerekeket. A létszám miatt féltem is a jövőt.

– A képviselői oklevél átvételekor indoklásként az hangzott el, hogy „ az ország és Heves megye jó hírét vitte a világban, tanítványai több alkalommal álltak dobogón nemzetközi versenyeken, három évtizedes pályafutása alatt pedig harmincnál is több fekete öves tanítványt nevelt ki.” Nézzük a a szöveg elejét: miként áll a nemzetközi és a hazai megbízatásokkal?
– Az IKO világszervezet technikai igazgatójaként számítanak a munkámra. Az Oyama Karate Kyokushin Hungary vezetőjeként is tevékenykedek és tagja vagyok a Magyar Karate Szövetség elnökségének.

– A tanítványok hálásak?

– Ez nem elvárás. Mi azt tanítjuk, hogy a karate értékrendje szerint éljenek. Ismerjék meg önmagukat, tudják meg, hol vannak a saját korlátaik, figyeljék testüket, izmaikat, légzésüket és törekedjenek a harmóniára. Nekem ehhez tíz évre volt szükségem, és aligha hiszem, hogy másnak ez sokkal korábban sikerül. Egyszerű életforma a karate, ahol az eredmények mákszemnyi módon összerakott munka végén jönnek. Itt nem működik a „gyorséttermi” változat. Hosszú és kitartó munka áll minden érem mögött, arról nem is beszélve, hogy nálunk a versenyek csupán visszajelzést adnak arról, hogy hol tartunk az úton, nem pedig a célt jelentik, ahová szeretnénk eljutni.

– A lovaglással hol tart?
– Ott nincs végső cél. Szerelem, hobbi, sport, ami jelentős módon meghatározza a családom életét. A feleségem, Enikő díjlovagló edző jó néhány tanítvánnyal, Dominik fiam pedig ígéretes díjlovagló. Velük zajlanak, róluk szólnak a napjaim, amihez biztos támaszt nyújt a karatés pályafutás, és én ebben remekül érzem magam.

Forrás: https://www.heol.hu/sport/helyi-sport/borza-az-otthon-meleget-erzi-a-dijban-1337885/