Borza József Borza József Borza József Borza József
Oyama Karate Kyokushin Hungary

Az első magyar szamuráj

2018-12-20 12:00:00

Megjelent a Shihan Furkó Kálmán, 8. danos kyokushin karate mester életét bemutató életrajzi könyv.

Az első magyar szamuráj

A fenti címmel, érdekes életrajzi könyv jelent meg nemrég a szolnoki Fotogruppe Kiadónál Furkó Kálmán 8. danos kyokushin karatemester – és nyugállományú honvéd ezredes – pályájáról. A könyvben a szerző végigköveti a mester életének, sport- és katonai karrierjének fonalát, a nyírbátori megszületéstől kezdve, egészen napjainkig. Emellett, egy kis magyarországi kyokushin-történetet is felvázol, 1972-től – az első hazai kyokushin-tréningtől -, egészen az 1996-ig, az első hazai szervezeti szakadásig.

Furkó mesteren kívül sokan megszólalnak a könyvben – a mesterről és a kyokushin karate életérzésről. Többek között Mészáros Attila 6. danos, Svédországban élő mester, aki behozta Magyarországra a kyokushin karatét, és megtartotta a már említett első tréninget, az akkori Testnevelési Főiskolán; Howard Collins 8. danos mester, aki sokáig a nemzetközi szövetség magyarországi instruktora volt; Kenji Midori, a WKO Shinkyokushinkay vezetője; dr. Mészáros János, a Magyar Karate Szakszövetség elnöke. Mesél a könyvben az egykori sikeres tanítványok közül: Borza József 6., Bódi István 3., és Brezovai Sándor 7. danos mester. Szavaik nyomán nemcsak Furkó shihan fiatalkori pályája rajzolódik fel, hanem a kyokushin karate korabeli világa is.

A könyvben elmondja élményeit a Furkó Kálmánnal ápolt több évtizedes barátságáról Varga Károly sportlövő olimpiai bajnok, a mester katonai pályájáról pedig Furkó Kálmán egykori parancsnokai mesélnek: Fricz Sándor nyugalmazott honvéd ezredes, és Kiss Lajos nyugállományú alezredes is. A testvér, Rozália asszony, a Furkó család történetéről és a mesterrel közös, gyermekkori emlékeiről mesél az olvasóknak.

A könyv megvásárolható Szolnokon, a Bedő Antikváriumban, a József Attila út 2. alatt, illetve a Fotogruppe Kiadó Mártírok útja 6. alatti üzletében.

Interneten megrendelhető a www.kottafutar.hu webáruházban.